PRØVERØRET
  • Blogg
  • Om oss
  • Kontakt oss

BLASTOCYST

8/12/2015

4 Comments

 
Bilde
Pasienten har samtykket til bruk av bildet.

Vi vet det snakkes mye om blastocyst både i fagmiljøet, men også blant våre pasienter. Så derfor ville vi skrive ett lite innlegg om dette.

Blastocyst er det stadiet embryoet er på dag 5/6 etter egguttaket. Det betyr enkelt at vi må dyrke embryoene litt lenger. En blastocyst er større enn det opprinnelige egget og man kan tydelig skille mellom hvilke celler som vil utvikle seg til fosteret (ICM) og hvilke celler som blir til morkake (TD).

Bilde
Pasienten har samtykket til bruk av bildet.

Det er som blastocyst embryoet klekker, dvs at det fyller seg med væske og vil øke volumet sitt slik at eggeskallet til slutt må gi etter. Vi sier da at den hatcher. Når blastocysten er ute av skallet er den klar for å slå seg ned i livmorslimhinnen. Les mer om dette i innlegget: Når fester embryoet seg.

Det første prøverørsbarnet i verden, Louise Brown, ble tilbakeført på blastocyst stadiet. Det har allikevel vært det vanligste å sette embryo tilbake på dag 2 eller 3. På 90-tallet ble det igjen begynt å dyrke embryo til blastocyst stadiet. Og man begynte og undersøke hvordan forbedre blastocyst resultatene. Dyrkningsforholdene har blitt bedre med årene og ny teknologi gjorde at blastocystene overlevde nedfrysning som igjen ga bedre graviditetsresultater, og dette har ført oss dit vi er i dag. Det finnes de klinikker i verden som bare dyrker til blastocyst stadiet, men i Skandinavia har det vært vanlig med en kombinasjon. Noen ganger er det best å sette cellene tilbake på dag 2/3 og noen ganger på dag 5/6, det er alltid en individuell beslutning.

Det å dyrke embryo til blastocyst stadiet blir også gjort med allerede nedfryste embryo. Ved et fryseforsøk kan vi ta opp 2-4 embryo frosset på dag 2 eller 3, for så å dyrke disse til dag 5. Fordelen med dette er at man får et godt bilde på om embryoene har overlevd fryseprosessen, og har vi en flott blastocyst å sette tilbake er dette positivt for utfallet. Samtidig må det sies at man kan risikere at ingen av embryoene utvikler seg til en blastocyst og forsøket må da avbrytes.  

Vi er ikke en fertilitetsavdeling hvor vi ønsker å gå rett mot en ren blastocyst avdeling, da vi har tro på at hos noen av våre pasienter vil det være lurt å dyrke til blastocyst stadiet, mens hos andre vil det være naturlig og sette embryo tilbake på dag 2/3. Dette finner man også god støtte for i den litteraturen og forskningsresultatene som finnes angående temaet.

Innlegget er skrevet av Astrid Helene Sydtveit


Relevante innlegg:
"Fra egg til embryo"
"Når fester embryoet seg"
4 Comments
Bioingeniør fra nord
8/12/2015 18:57:33

Hei! For en fantastisk flott og spennende blogg dere har. Jeg er bioingeniør og mitt største ønske er å jobbe med ivf. Det virker så utrolig spennende! Uheldigvis vokser ikke stillingene på trær. Det jeg vil spørre om : hvordan blir man egentlig embryolog? Finner ikke noe særlig om det på nettet. Kan en bioingeniør bli embryolog med å ta kurs? Eller er det kun leger som kan bli dette? Takknemlig for svar:) ja og forresten: hva kan jeg gjøre for å utpeke meg som søker på en ivf stilling? Tenkte å ta et fag på 10 studiepoeng om cellebiologi. Andre forslag?

Reply
Randi
19/1/2016 12:26:56

Hei igjen Bioingeniør fra nord!
Vi har litt flere svar vi kan gi på dine spørsmål, og lurte på om du kan oppgi en mail adresse til oss, så vi kan sende deg mer info? Eller om du vil sende oss en mail, og merke den med " Til Randi", så kan vi forklare mer der ;)

Reply
Randi
9/12/2015 10:48:15

Hei i Nord! :)
Så gøy at du leser bloggen vår! Det er virkelig et spennende fagfelt, og vi trives så godt med å jobbe med dette. Jeg skjønner at du også kunne tenkt deg det!
Det er dessverre ikke så mye man kan gjøre, men man kommer langt med den utdanningen du har. Det er også positivt med ditt engasjement for faget, og ekstra kunnskap som du nå får med tilleggsfag er jo også flott! Man blir embryolog etter 3 års erfaring på IVF klinikk, og eksamen i utlandet.
Lykke til på veien mot en jobb med IVF :)

Reply
Elina
5/3/2016 11:03:21

Hej,

Vad beror det på att vid båda våra ivf försök så har ingen av embryona kommit till blastocyst stadiet?

Reply



Leave a Reply.

    ARKIV

    Juni 2016
    Mai 2016
    April 2016
    Mars 2016
    Februar 2016
    Januar 2016
    Desember 2015
    November 2015
    Oktober 2015

    KATEGORIER

    Alle
    5 PÅ FERT'n
    DAGENS OUTFIT
    FERTILITET FRA A TIL Å
    FRA AVDELINGEN
    FRA LABORATORIET
    FRA LEGENE
    FRA SYKEPLEIERENE
    GJESTEINNLEGG

    HER ER VI:

    RSS-feed

    Blogglisten hits
Proudly powered by Weebly
  • Blogg
  • Om oss
  • Kontakt oss
✕